Sağlık Sektöründe Karekod Kullanımı


2 Şubat 2008 tarihli ve 26775 sayılı resmi gazete'de yayımlanan "BEŞERİ TIBBI ÜRÜNLER AMBALAJ VE ETİKETLEME YÖNETMELİĞİ DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK" in Geçici 2 nci maddesine göre 16.05.2010 tarihinden itibaren ilaç ambalajlarında karekod bulundurma mecburiyeti uygulamasına başlanmıştır.

 

Resmi Gazete için tıklayın.
 

İlaç Takip Sistemi Nedir?

 

İlaç takip sistemi (İTS) gereği ilaç ambalajlarında halen kullanılmakta olan barkodların yanı sıra, yine üretici firma tarafından ürün kodu, seri
numarası, her seri için yeniden başlayan sıra numarası, üretim tarihi ve son kullanma tarihi bilgilerini içeren bir Karekod basılacaktır. İlaç takip
sisteminde ilaçların eczanelerde satışı yine
karekod (Datamatrix) barkod ile yapılacaktır.


Karekod Nedir ?

Karekod  en basit anlamıyla orijinal adı Datamatrix olan 2 boyutlu barkod tipli barkodlara verilen Türkçe isimdir. Karekod  (Datamatrix) tipi barkodlar klasik tek boyutlu (çizgilerden oluşan) barkodlardan farklı olarak beyaz ve siyah kare veya dikdörtgenlerden oluşan matris yapıdaki bir barkod türüdür.

1D (1 Boyutlu) Barkod Örneği

2D (2 Boyutlu) Barkod Örneği

Karekod Tipi Barkodların Avantajları Nedir ?

Karekod  tipi barkodların avantajı klasik 1 boyutlu barkodlara nazaran daha çok veriyi içerebilmesidir. örneğin karekod (Datamatrix) olarak adlandırılan barkod tipi 2.335 karakter içerebilir.

 

Karekod Tipi Barkodların Avantajları Nedir ?

 

Barkod okuma ile veri toplama uygulamalarında güçlü bir yeri bulunan Argox, Datalogic ve Zebex barkod okuyucuları sağlık sektörünün yeni uygulaması olan karekod  (Datamatrix barkod) barkodlar ile ilaç takibi uygulamalarındaki ihtiyaca cevap vermeye hazır ürünlerinden AS-9500 , GD-4400, GM-4400, Z-3152  ve Z-6112  modelleri uzun zamandır bir çok uygulamada yerini almıştır.

Her Hakkı Saklıdır. © 2012 Bilkur Bilgisayar Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti..